Klant in de keuken recept René Schuurman

Hieronder vindt u het recept voor Coq au Vin van René Schuurman. Genoeg voor 4 personen.

Ingrediënten:
8 drumsticks
150 gr spekblokjes
200 gr boter ( 50 gewone en 150 bakroomboter)
12 sjalotten
1 winterwortel
1 rode ui
3 tenen knoflook
1 fles witte wijn (chardonnay sauvignon blanc)
200 ml kippenbouillon( zelf gemaakt)
Bakje bladpeterselie
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
250 gr kastanje champignons
50 gr bloem

Bereiden:
Bestrooi de kip met zout en peper. Bak de spekblokjes in een grote braadpan zonder boter/olie iets uit. Schep uit de pan. Voeg 125 gr bakboter aan het bak vet toe. Bak de kip hier in rondom bruin. Schep ook uit de pan. Fruit dan de gepelde en gehalveerde sjalotten in de pan. Schep ook uit de pan. De in plakjes gesneden wortel de gesnipperde rode ui en de fijngehakte knoflook aan fruiten. Niet kleuren, giet nu de wijn (750) en de bouillon erbij. Breng het tegen de kook. Voeg de kip,peterselie,tijm en knoflook toe. Stoof zachtjes 1 uur op zacht vuur met de deksel op de pan. Haal dan de kip uit de pan en laat wat afkoelen en pluk het vlees van het bot en snij het vlees eetbaar klein. Gemak voor mijn gasten.
Bak de champignons in 25 gr boter die je nog over had van de 150 gr. Kneed de op kamertemperatuur 50 gr boter met de 50 gr bloem tot een balletje( beurre manié)  voeg de spekjes, sjalotten en de champignons de laatste 5 min. toe in de pan. Verkruimel dan het bolletje boter door de coq au vin. Dit is om te binden. Verwijder de laurier. Ik eet dit meestal met een brood. Turks brood of wat je maar lekker vind. Kan ook met rijst.